Vlog apparatuur

Vlog apparatuur en accessoires

Met het juiste apparatuur voor belichting, geluid en beeldstabilisatie worden je vlogs nog beter. Een smartphone kan veel, maar door wat extra accessoires aan te schaffen breng je de kwaliteit van je vlogs naar een hoger niveau. Gelukkig hoeft apparatuur om te vloggen niet duur te zijn. Want je kunt al prima vloggen met je telefoon.

Altijd up-to-date

Wij houden de nieuwste ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Is er een nieuw apparaat? Dan lees je dat hier en kun je het direct bestellen.

Laatst bijgewerkt: 2 april 2024

Welk vlog apparatuur heb je nodig?

Wij hebben een selectie gemaakt van vlog apparatuur en accessoires die je voordelig kunt aanschaffen. Hierbij is gelet op functionaliteit, kwaliteit en prijs.

Op deze pagina lees je meer over:

Kies je voor een vlogcamera of smartphone?

Vlogcamera kopen of smartphone?

Ga je een vlogcamera kopen? Of maak je gebruik van je smartphone? Beiden hebben voor- en nadelen. Zie onder. Daarom is het ook geen gek idee om over beiden te beschikken.

Een goede vlogcamera heb je al voor iets meer dan € 200,-. Bekijk de Top 3.

Voordelen vlogcamera

Zoals je eigenlijk ook wel mag verwachten beschikt een vlog- of compactcamera over een betere lens. Het heeft beeldstabilisatie en optische zoom. Vaak is de microfoon ook van betere kwaliteit. Sommige modellen hebben zelfs een ingang voor een externe microfoon. Ook heeft het een betere en/of verwisselbare accu. Het nadeel ervan is dat ze groter en zwaarder zijn. Dit maakt het minder handig als je onderweg bent en bijvoorbeeld een selfiestick wilt gebruiken.

TIP: Ga je een vlogcamera kopen? Kies dan altijd voor een vlogcamera waarbij je het scherm 180 graden kunt draaien zodat je jezelf kunt zien tijdens het opnemen.

Voordelen smartphone

De huidige generatie smartphones beschikken over kwalitatief hoogwaardige lenzen. Met high-end smartphones kun je dus een zeer fraai beeldkwaliteit bereiken. Het grootste voordeel van vloggen met een smartphone is natuurlijk dat je het apparaat altijd bij je hebt. Een snelle vlog heb je dus zo gemaakt.

De nadelen van vloggen met je telefoon is de kwaliteit van de microfoon, beeldstabilisatie en de accuduur. Hiervoor zijn gelukkig producten die je goedkoop kunt aanschaffen. Deze worden hieronder besproken.

Beste vlogcamera’s 2024 | Top 3

Beste smartphones voor vloggen 2024 | Top 3

Selfiestick met bluetooth

Een beetje vlogger kan eigenlijk niet zonder een selfiestick. Het is het perfecte apparaat wanneer je jezelf ‘on the move’ in beeld wilt brengen. Deze stick is meestal compact en uitschuifbaar waardoor je het eenvoudig meeneemt in je tas of rugzak.

Besluit je een selfiestick te kopen, kies er dan een met bluetooth. Met de afstandsbediening kun je dan de camera aan- en uitzetten. Dit voorkomt dat je de camera moet aanzetten met je vinger op het beeldscherm.

Statief, tripod en monopod

Naast een selfiestick is een statief ook handig. Zeker als op een vaste plek de opnames wilt gaan maken. Sommige tripods (een statief met drie poten) zijn tevens een selfiestick. Een monopod gebruik je wanneer je stabiele opnames wilt maken met je smartphone en zijn dus minder geschikt als je jezelf wilt opnemen. Tot slot, bestaan er nog statieven met buigzame poten (GorillaPods). De poten kun je als klem gebruiken en vast maken aan bijvoorbeeld een paal.

Onderaan deze pagina vind je een opsomming van tripods en statieven die je goed kunt gebruiken tijdens het vloggen.

DJI Osmo Pocket 2

Je wilt dat je opnames vloeiend zijn? Geen gebruik maken van je smartphone, maar toch een camera die je meeneemt in je broekzak? Dan is de DJI Osmo  Pocket 2, ook wel Gimbal genoemd, echt iets voor jou. Zelfs tijdens het sporten worden je opnames schokvrij. Met de bediening in het handvat en de 4K camera, maak je werkelijk de meest professionele opnames.

De Osmo Pocket 2 is de opvolger van de Omso Mobile Pocket. Verbeteringen zijn onder andere de bredere lens, de grotere sensor, beelden met een hogere resolutie, het verbeterde audiosysteem en de verbeterde slimme modi en functies. Hoe het werkt? Bekijk de onderstaande video.

Externe vlog microfoon smartphone

De kwaliteit van het geluid is minstens zo belangrijk als de kwaliteit van het beeld. Daarom is de aanschaf van een externe vlog microfoon geen overbodige luxe. Je kunt kiezen uit een hand- of dasspeldmicrofoon waardoor je de microfoon zo dicht mogelijk bij je hebt. Een goed alternatief is een microfoon die je vastmaakt aan de smartphone (afbeelding: Rode VideoMic Me-L | LET OP: Alleen geschikt voor iPhone).

Doe je buiten de opnames, vergeet dan niet de ‘dead cat’. Een pluizig omhulsel dat je over de microfoon schuift om het geluid van wind te onderdrukken.

Dasspeld vlog microfoon met draad

De Boya Lavalier Microfoon BY-M1 mag eigenlijk niet ontbreken wanneer je gaat vloggen. Deze dasspeld vlog microfoon is misschien wel de beste microfoon die er te krijgen is voor zowel iPhone als Android. En dat zelfs voor ca. € 30,-. Dankzij het lange draad van maar liefst 6 meter (!) kun je opnames maken met je smartphone op ruime afstand van je statief.

Vlog set (groen scherm & lampen)

Jezelf opnemen met de Chinese muur als achtergrond? Of dezelfde dag nog opnames maken waarbij je tussen de wilde dieren staat? Met een groen scherm kan het. Tijdens het nabewerken van je vlogs kun je elke achtergrond plaatsen die je wilt.

Deze vlog set voor binnen bestaat uit een groen scherm en drie studiolampen. De filmset wordt geleverd met een brede achtergrond van 6 bij 3 meter. De lampenset bestaat uit 3 daglichtlampen en reflecterende schermen. Zo heb je snel je eigen chroma key studio voor professionele vlogs!

Lampen en selfie ring light

Een goede belichting tijdens het vloggen maakt het eindresultaat extra mooi. Neem je binnen je vlogs op, dan kun je overwegen om een setje van lampen aan te schaffen. Houd er rekening mee dat je minimaal drie lampen plaatst: een lamp schuin achter de vlogger, een boven de vlogger en een lamp achter de camera. Dit heet ‘three-point-lighting’. Hierdoor krijg je een egale lichtval. Ben je onderweg, dan is het gebruik van een selfie ring light heel functioneel. De lamp ‘clip’ je eenvoudig op je smartphone en geeft flink wat licht.

Powerbank

Het gebeurt maar al te vaak: tijdens het vloggen is de batterij van je smartphone leeg. Niet iets wat je wilt natuurlijk. Zorg daarom dat je altijd een powerbank bij je hebt zodat je je telefoon kunt opladen.

Aanbevelingen vlog apparatuur

Vlog apparatuur waar wij goede ervaringen mee hebben en die we gebruiken tijdens onze workshops vind je onder. Je kunt al deze producten gewoon bestellen via Bol.com.

Leren vloggen? Boek de workshop zakelijk vloggen

Wil je eerst leren vloggen waardoor je weet welk apparatuur je nodig hebt? En ook hoe je het moet gebruiken? Volg de cursus zakelijk vloggen.

keyboard_arrow_up