4K vlog camera kopen? De voor- en andelen

Waarom een 4K vlog camera kopen? Voor- en nadelen

[UPDATE 13 augustus 2022]

Je wilt een 4K vlog camera kopen? Weet dan waar je op moet letten. Sterker nog, heb je überhaupt een 4K vlog camera nodig? In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van een camera met een hoge resolutie van 3840 x 2160 pixels. Zo kun je weloverwogen een camera aanschaffen zonder dat je achteraf spijt krijgt.

Waar ga je de vlog camera voor gebruiken?

Ik hoor je al denken… ‘Duh… vloggen natuurlijk’. Check! Maar heb je al een beeld voor ogen van de setting? Ga je binnen op een vaste plek met statief filmen? Bijvoorbeeld vanachter een bureau? Of juist buiten en ‘on the move’ filmen. Want dat maakt een wezenlijk verschil. Als je voornamelijk binnen filmt heb je geen last van omgevingsgeluiden en is er ook weinig beweging in het beeld. Een gewone HD camera is dan meer dan voldoende voor scherpe opnames. Zorg wel voor goede belichting, dus een paar extra (LED) lampen is geen overbodige luxe.

Buiten vloggen

Ga je buiten of binnen vloggen? Dat bepaalt het soort camera.

Wanneer je van plan bent om voornamelijk buiten te filmen dan zou een 4K vlog camera een geschikte keus zijn. Deze, vaak duurdere, camera’s beschikken over verbeterde functies als bijvoorbeeld beeldstabilisatie. Je opnames vertonen dan minder schokken en trillingen met als resultaat een vloeiend beeld.   

De meeste 4K vlog camera’s hebben ook een ingang voor een externe microfoon (3.5mm microphone jack). Om het geluid zo goed mogelijk op te vangen, gebruik je een externe (dasspeld) microfoon in plaats van de interne.Want een vlog met slechte geluidskwaliteit is het laatste wat je wilt. Let hier dus op bij de aanschaf van je vlogcamera.

 

Voor- en nadelen 4K vlog camera’s

Om je op weg te helpen bij het kopen van een vlog camera (4K of HD), lees de onderstaande voor- en nadelen.

Voordelen

Verschillende resoluties

Wanneer je een 4K vlog camera gebruikt, kun je ook besluiten om de resolutie wat lager te zetten. Je hoeft deze hoge resolutie dus niet altijd toe te passen. Maar het kan wel. 

Scherper beeld

Hoe hoger de resolutie van je opnames, hoe scherper het eindresultaat wordt. Dit komt omdat je over meer pixels beschikt om het beeld op te nemen. Natuurlijk profiteert de kijker er vooral van als deze over een 4K beeldscherm beschikt. Houd er overigens rekening mee dat 4K op YouTube niet altijd echt (native) 4K is. Vaak gaat het om ‘upscaling naar 4K’. Dus eigenlijk een gesimuleerde 4K. Dit heeft o.a. te maken met de enorme data die YouTube moet verwerken.

Meer mogelijkheden tijdens het editen

Een groot voordeel van 4K opnames is dat je naderhand tijdens het editen kunt inzoom op het beeld zonder dat je aan kwaliteit verliest. Wil je dus de spreker af en toe ingezoomd tonen, dan trek je het beeld naar je toe waardoor het net lijkt alsof je met meerdere camera’s hebt gefilmd.

Nadelen

Bestandsgrootte en editen

Door te filmen in 4K krijg je enorm grote bestanden. Een vlog van 3 minuten kan dat zomaar een grootte hebben van 5Gb. Dit is vooral een nadeel wanneer je wilt gaan editen, want hoe groter het bestand, hoe krachtiger jouw computer moet zijn om de digitale data te kunnen verwerken. En vaak is het zo, dat wanneer de vlog wordt geupload (naar bijvoorbeeld Vimeo of YouTube), dit nu nog vaak in 1080p gebeurt.

Hogere resolutie is niet altijd betere kwaliteit

Niet alleen de resolutie bepaalt de eindkwaliteit, ook de lens en de lichtsensoren. Kijk maar naar je eigen smartphone. De meesten hebben een 4K opname modus, maar wanneer je jouw opname terugkijkt, dan ziet het er niet altijd scherp uit. Zeker wanneer het schemerig of donker is. De oorzaak is dat deze toestellen niet over de beste lenzen beschikken. Kortom, goede kwaliteit opnames krijg je door toestellen met een goede lens. Niet per definitie door de resolutie.

Prijs

Deze camera’s zijn duurder dan de HD camera’s. Een goede 4K camera schaf je aan voor ca € 1.000,- terwijl je een van de beste HD-camera’s al hebt voor de helft van de prijs. 

FPS (frames per seconde)

De meeste camera’s van een beetje kwaliteit beschikken over 4K. Maar dan met 30 fps (frames per seconde). Deze camera’s kunnen vaak wel 60 fps aan, maar dan niet meer in 4K. Betaal wat meer en kies voor een 4K camera die ook 60 fps aankan, wanneer je vlogs maakt met veel snelle beelden. Of dat je juist slow-motion wilt toepassen in je vlogs. 30 fps is dan wat aan de krappe kant. Ook hier geldt weer; film je in 4K en met een hoge framerate, dan worden jouw bestanden extra groot.

Conclusie

Dat de 4K vlog camera’s uiteindelijk de HD-modellen gaan verslaan is een kwestie van tijd. Want hoe sneller het internet, hoe makkelijker de enorme hoeveel aan 4K data kan worden verwerkt. Kijk maar naar het 4K aanbod van Netflix. Langzamerhand wordt dit aanbod groter en zal 4K binnen afzienbare tijd de standaard worden. Voor nu voldoet een HD vlog camera. Zeker als je jouw vlogs wilt plaatsen op YouTube. Voor een scherpere kwaliteit kun je beter kiezen voor een van de beste HD-camera’s in plaats van een gemiddelde 4K camera. Wil je echt voor professionele opnames gaan en geld is geen probleem, kies dan voor een van de betere 4K vlog camera’s. Bekijk de top 3 van beste vlog camera’s.

Aanbevolen 4K vlog camera’s

Voor beginners: Fujifilm X-S10

Er zijn twee redenen om de Fujifilm X-S10 serieus te overwegen voor beginnende fotografen en vloggers: het naar voren gerichte scherm en de ingebouwde beeldstabilisatie. Beide eigenschappen in combinatie met de prijs maken deze camera een goede koop voor beginners.

De Fujifilm X-S10 vindt een goede balans tussen gewicht en prestatie. De missers omvatten een enkele geheugenkaartsleuf en bescherming tegen water of stof.

Het is niet zo betaalbaar als andere vlogcamera’s zoals Sony ZV-1, maar je kunt de Fujifilm X-S10 als aanschaffen voor rond de € 1.000,- . Je krijgt tal van functies, een goede autofocus en fatsoenlijke beeldvorming voor deze aantrekkelijke prijs.

Voor gevorderden: Blackmagic Pocket Camera 4K

De Blackmagic 4K Pocket camera geeft gevorderden en professionals de mogelijkheid om tegen een scherpe prijs filmopnamen te maken van bioscoopkwaliteit. 

Voor deze schappelijke prijs krijg je enorm veel: 4K-resolutie, native Dual ISO, 13 stops dynamisch bereik, sterke prestaties bij weinig licht en veel poorten (voor o.a. audio). Het is in staat om bioscoopkwaliteit te produceren en kan zelfs duurdere camera’s overtreffen. 

Je krijgt dat allemaal in een lichtgewicht model dat je makkelijk overal mee naartoe neemt. Met de editsoftware DaVinci Resolve Studio (de basisversie kun je daar gratis downloaden) en het prijskaartje van iets meer dan € 1.200,- krijg je met de Blackmagic Pocket Cinema 4K veel waar voor je geld. Wel goed om te weten, voor deze prijs heb je enkel de body. Een lens zal je afzonderlijk moeten aanschaffen. 

Vorig bericht
Waarom je met politieke vlogs het verschil kunt maken
Volgend bericht
Aftermovie maken van een bedrijfsfeest of -evenement: Zelf doen of laten maken?
keyboard_arrow_up